Doorgaan naar hoofdcontent
 
Week 5 in groep 3

Boeken, boeken, boeken....

Er wordt door de kinderen veel in boeken gesnuffeld, elke dag als we na het lezen samen in de kring komen worden de vondsten of de vragen vanuit die boeken meegenomen en gedeeld.
Deze week vertelde Pieter, dat je op de maan niet gewoon kunt lopen, maar dat je daar springt. Dat komt, zegt Kuno omdat de maan een planeet is. Ja, zegt Lisette, maar de aarde is ook een planeet, waarop Sanne vroeg: wat is de aarde? O, zegt Lieke dat is de wereld. Maar waarom, zegt Iske, spring je dan wel op de maan als je loopt en niet op de aarde?
Toen bleef het stil en kon ik (eindelijk) iets toevoegen over magnetische krachten in onze wereldbol waardoor wij gewoon kunnen lopen.
O ja, zegt Jip, heet dat niet zwaartekracht? Ja, daardoor valt alles op aarde naar beneden en niet omhoog. Tijd voor een proefje: we staan allemaal op de stoel en laten iets vallen, een gum, blaadje, potlood, boekje.
Maar, zegt Noa, ik snap het niet, gisterenavond zag ik nog een luchtballon, die ging omhoog en viel niet naar beneden. Dat snap ik, zegt Romeo, daar zit gas in. Ja, zegt Roos, gas dat brandt. O ja, zegt Pieter en hete lucht stijgt omhoog. En die hete lucht is dan sterker dan de zwaartekracht. En daar laten we het dan voor dat moment bij, veel meer heb ik niet toe te voegen, want ja hoe dat nou ook weer precies zit met die hete lucht en zwaartekracht....?

Over naar de stapel leesboeken op verschillende niveaus.
Want ik wil dat de kinderen naast het informatieve boek ook een verhalend boek in hun la hebben waarin ze telkens kunnen lezen. De boeken die ik uitzocht voor deze boekenkring hebben bijna allemaal een relatie met het thema.
Tijdens het presenteren vraag ik de kinderen telkens: wat denk je is dit een boek voor jou, lijkt het verhaal je leuk, en kijk ook naar de tekst op een bladzijde, past dat nu bij je?Vrij snel heeft dan ieder kind een boek en lezen we allemaal nog even lekker in dat 'nieuwe' boek in de kring.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.    

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

Op bezoek in de huisartsenpost

Op bezoek in de huisartsenpost. Groep 4/5 basisschool De Korenaar, thema 2 herfst-kerstvakantie. Het hoogtepunt van dit thema is het bezoek dat we mogen brengen aan de huisartsenpost. We worden ontvangen door twee huisartsen en twee doktersassistenten. Zij leiden ons rond en demonstreren allerlei handelingen met en voor ons en beantwoorden al onze vooraf opgestelde vragen. En ook mogen we elkaar verbinden en leren we echt injecteren! Nu hebben we zoveel gezien en gehoord, en hebben we zoveel impulsen gekregen, dat we niet kunnen wachten om onze eigen huisartsenpost in te richten en daar te gaan spelen. Daarover in de volgende post meer. Hieronder nog een deel van onze vragen.  Op bezoek in de huisartsenpraktijk Wat wil je nog weten? ·         Hoeveel patiënten komen bij u op één dag? Benjamin heeft het al aan zijn vader gevraagd en hij zei: omdat de praktijk nu helemaal vol is, zie ik wel 30 patiënten op een dag! ·         Waar bewaar