Doorgaan naar hoofdcontent

Gezondheidszorg en techniek

Gezondheidszorg en techniek.
Hoestdrank maken.
Water zuiveren.
Zeep maken.
Dokter Bibber.
Groep 4/5 basisschool De Korenaar, thema 2 herfst-kerstvakantie.
Een uitgelezen thema waarin techniek een grote plaats heeft.
Ken je het spel Dokter Bibber nog? Met een stroomkeerkring en veel ijzerdraad maakt elk kind een eigen spel. Kun jij het stokje met het ijzeren oogje zonder bibberen om de ijzerdraadfiguur van het lichaam leiden? Bibber je te veel en raakt je stokje het lichaam, dan gaat het lampje branden. (Helaas geen foto's van gemaakt.)
Wil je gezond blijven? Dan moet je schoon drinkwater gebruiken. Hoe maak je verontreinigd water weer zuiver?
Met zachte drop en warm water maken we hoestdrank (dropwater) en we experimenteren met de sterkte van de smaak. Hoeveel dropjes in warm water of gekookt water? De hoestdrank doen we in flesjes en die verkopen we in de apotheek.
 
Artsen en verpleegkundigen moeten altijd schone handen hebben voordat ze een patiƫnt onderzoeken. Ze wassen hun handen eindeloos vaak op een dag met zeep. Wij gaan zelf zeep maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.