Doorgaan naar hoofdcontent
 
Week 6 in groep 3

Eerder dit jaar bezocht ik in het Stedelijk Museum in Amsterdam de prachtige tentoonstelling van Henri Matisse en afgelopen weekend op de valreep de tentoonstelling Van Gogh en Co, in het kader van het Vincent van Goghjaar, in het Kröller-Müller.
 

 
Bij de tentoonstelling van Matisse maakte Annemarie van Haeringen een mooi prentenboek.
 
 
Dat boek en foto's van de tentoonstellingen gebruikte ik deze week om mijn enthousiasme voor deze kunstenaars over te brengen met als doel een groot groepswerk te maken van de Torteltuin geïnspireerd door Matisse en Van Gogh.
Wat een belangstelling van de kinderen. De bomen en struiken werden uit de losse hand uit papier geknipt en de dieren (van het expertlezen - daar hadden ze na 3x lezen en bekijken een goed beeld van) getekend met streepjes en krulletjes zoals Van Gogh. Kunst en cultuur met Pluk!
 

 

Het was geweldig te zien dat de kinderen eerst zeiden; zo knippen als Matisse, dat kan ik echt niet, waarna ze het na aansporing toch gingen proberen en heel enthousiast werden toen het lukte. Met hun uitgeknipte vorm bekeken ze nog weer de foto's en het prentenboek. De volgende dag  toen we keken naar het werk van Vincent van Gogh was de reactie hetzelfde: zo kan ik niet tekenen, en dat is natuurlijk ook zo, alhoewel de kans op een kunstenaar in de dop altijd aanwezig blijft. Maar de tekening inkleuren met verschillende kleuren en streepjes en krullen mbv panda-krijt lukte elk kind!
Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.