Doorgaan naar hoofdcontent

In de drukkerij
Groep 3 in themaperiode 3 tussen kerst- en voorjaarsvakantie
In het kijkdoosboek: een boek maken lezen we heel precies hoe dat in zijn werk gaat.
We besluiten in onze spelhoek ook een drukkerij te maken.
Eerst gaan we experimenteren, wat is afdrukken, hoe werkt dat.
Met een stuk golfkarton knippen en plakken we een papier vol, het hoeft niet iets voor te stellen.


Dan gaan we met verf een verfroller over de ribbels van het karton  heen en drukken dat af op een leeg vel papier.
Dat wordt een bijzondere ervaring, je maakt iets en afgedrukt lijkt het erop, maar is toch heel anders.
Vanaf dag 1 is de drukkerij druk bezocht. Er wordt volop geƫxperimenteerd met verf en het afdrukken.
Ook komen er teksten bij, gemaakt met de linkprintstempeldoos.


Hierna komt de volgende fase. We gaan afdrukken met knutselfoam, daar kan je een vorm optekenen, die uitknippen, opplakken en dan ook insmeren met verf mbv de verfroller en afdrukken.Zo maken we de illustraties bij de fantasieverhalen die we geschreven hebben.
een paar kinderen maken ook nog een handleiding, een volgorde van werken in de drukkerij.
Hoe kan je afdrukken in de drukkerij?
Je hebt een stukje knutselrubber nodig.
En niet al te klein en dan moet je er
iets op tekenen met potlood.
En dan moet je het uitknippen.
En dan moet je er met een verfroller met verf overheen gaan.
En dan ga je afdrukken op een vel papier.
Dan moet je alleen op het rubber drukken.
En het er dan   voorzichtig afhalen.
Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.