Doorgaan naar hoofdcontent

groep 3, in een heel ver land
In een heel ver land...
 
 Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.
 
In de tweede week van het thema spelen startactiviteiten nog steeds een rol.
Het thema We gaan op reis, op safari in Afrika, is heel erg interessant, maar ook lastig.
Er moet eerst veel input komen voor de kinderen goed mee kunnen gaan doen.
We bekijken foto's van het Afrika Museum in Berg en Dal.
In de buitenopstelling daar staan veel verschillende soorten woningen.
 


 
En we bekijken het prentenboek 'In een heel ver land'.
 

 

Op elke bladzijde, van het al enigszins gedateerde, maar toch nog zeer bruikbare boek, staat eenzelfde situatie van een Afrikaanse kind en een Nederlands (westers) kind.
We laten de kinderen in 2-tallen een plaat kiezen uit de Afrikaanse situatie of de westerse situatie.
En de opdracht is: eerst samen kijken, wat zie je, dan samen praten, dan lezen, bij elke plaat staat een korte uitleg en dan opschrijven wat je gezien en besproken hebt.
  
En noteer ook je nieuwe vragen. Met die nieuwe vragen breiden we de vragenwand weer uit.
 
  
Het valt op dat de meeste tweetallen een plaat uit de Afrikaanse situatie kiezen, dat is boeiend en anders!

Tot slot vergelijken we elkaars verhaal en dan blijkt dat ondanks de grote uiterlijke verschillen, kinderen hetzelfde doen. Verrassend!Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.