Doorgaan naar hoofdcontent

Wachten op matroos

Week 10 in groep 3 op basisschool de Korenaar in Apeldoorn waar we het taal/lees-onderwijs in de groepen 3 en 4 zonder methodes vormgeven. Volgens Ontwikkelingsgericht Onderwijs.
 
 
Een nieuwe verteltafel met het boek: "Wachten op matroos". Een prachtig al wat ouder prentenboek (nog nieuw verkrijgbaar, ooit de gouden griffel). Een boek waar je samen over kunt denken en praten: wat wordt er bedoeld, hoe zou het gegaan zijn, wat voelt Tijs, wat voelen zijn vrienden, etc. Het nodigt uit tot gesprekken.

 
 


Na het voorlezen en later nog eens interactief voorlezen bespreken de kinderen in tweetallen welk verhaal, welke tekst bij hun gekopieerde illustratie hoort.
Zo ontstaan er mooie teksten die de kinderen in het zelfde tweetal opschrijven en 's middags in de leertuin achter de computers weer uittypen.

 
 


De teksten voor de verteltafel zijn dan klaar. In de nieuwe week gaan we dan nog de materialen voor de verteltafel maken/verzamelen.



Ter voorbereiding op het bezoek van de vader van Jip, veiligheidsinspecteur in de haven van Rotterdam, gaan wij foto's bekijken van allerlei verschillende soorten boten. Dat roept ook weer veel gesprekstof op, er wordt vergeleken en vooral worden de verschillen met de boot waarmee de kinderen zelf gevaren hebben (zie de ervaringsteksten van vorige week) opgeroepen en benoemd. Dan kiest elk tweetal één foto uit en vertelt elkaar wat ze zien en dat gaan ze in een zakelijke, beschrijvende tekst noteren. Daarmee gaan we ons eigen informatieboek over schepen maken. 



Tot slot nog even het verhaal over het nieuwe meisje dat na de herfstvakantie in de klas kwam en huilde omdat ze 'zomaar' iets moest gaan opschrijven, want dat 'kon' ze helemaal niet. Woensdag komt er een papier uit haar tas en zegt ze: ik heb thuis ook even een verhaal geschreven hoor. Fantastisch! Zie de foto en dit schreef ze thuis: "het verhaal gaat over pien. pien blaft tegen de eekhoorns". Pien is de hond, maar dat begreep je vast al.


 
 

En dan start morgen het sinterklaasjournaal....leuk en gaan we al nadenken over de stoomboot!

Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.