Doorgaan naar hoofdcontent
 
Week 8 in groep 3

Herfstvakantie en dus wordt het eerste thema: 'de wondere wereld van Pluk' in groep 3 afgesloten.
We bekijken samen het prachtige prentenboek van Mies van Hout 'Speeltuin' 
dat deze Kinderboekenweek voor maar 5 euro te koop was in de boekwinkel, wat een geweldig fantasierijk boek!
In het boek Pluk van de Petteflet wordt de Torteltuin in plaats van een tegelplein met bankjes, een spannende speelplek voor groten en kleinen. We gaan daarom in gesprek met elkaar: wat weet je van de speeltuinen in je buurt, wat staat daar allemaal, wat vind je daar leuk? 
 
Daarna maken we een top 8 van de leukste materialen in een speeltuin en tot slot zette elk kind 1x zijn naam bij het allerleukste speelwerktuig.

 
En dan bedenkt Romeo: wat zou het gaaf zijn als ons schoolplein zo'n leuke speeltuin zou worden. We pakken het kijkdoosboek 'de speeltuin' erbij, en gaan  in 2-tallen een bladzijde lezen om er achter te komen wat er allemaal bij komt kijken om een nieuwe speeltuin te maken.

 
Dan gaan we aan de slag om een maquette te maken met onze wensen.

 
Wat een enthousiasme en we komen er ook achter dat het niet meevalt om samen iets te maken en samen te beslissen en uit te vinden hoe we bv de kabelbaan gaan maken.


 
Nu nog sponsors vinden....maar eerste lekker vakantie.


 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.