Doorgaan naar hoofdcontent
 
Week 6 in groep 3

Eerder dit jaar bezocht ik in het Stedelijk Museum in Amsterdam de prachtige tentoonstelling van Henri Matisse en afgelopen weekend op de valreep de tentoonstelling Van Gogh en Co, in het kader van het Vincent van Goghjaar, in het Kröller-Müller.
 

 
Bij de tentoonstelling van Matisse maakte Annemarie van Haeringen een mooi prentenboek.
 
 
Dat boek en foto's van de tentoonstellingen gebruikte ik deze week om mijn enthousiasme voor deze kunstenaars over te brengen met als doel een groot groepswerk te maken van de Torteltuin geïnspireerd door Matisse en Van Gogh.
Wat een belangstelling van de kinderen. De bomen en struiken werden uit de losse hand uit papier geknipt en de dieren (van het expertlezen - daar hadden ze na 3x lezen en bekijken een goed beeld van) getekend met streepjes en krulletjes zoals Van Gogh. Kunst en cultuur met Pluk!
 

 

Het was geweldig te zien dat de kinderen eerst zeiden; zo knippen als Matisse, dat kan ik echt niet, waarna ze het na aansporing toch gingen proberen en heel enthousiast werden toen het lukte. Met hun uitgeknipte vorm bekeken ze nog weer de foto's en het prentenboek. De volgende dag  toen we keken naar het werk van Vincent van Gogh was de reactie hetzelfde: zo kan ik niet tekenen, en dat is natuurlijk ook zo, alhoewel de kans op een kunstenaar in de dop altijd aanwezig blijft. Maar de tekening inkleuren met verschillende kleuren en streepjes en krullen mbv panda-krijt lukte elk kind!
Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

Spel in de huisartsenpraktijk

Spel in de huisartsenpraktijk. Lezen over de verschillende rollen. Lezen en schrijven over ziektebeelden. Wat is er aan de hand? Wat doet de dokter? Groep 4/5 basisschool De Korenaar, thema 2 herfst-kerstvakantie. Samen bedenken we hoe onze spelhoek vorm moet krijgen. Wat moet er allemaal in en wie werken er? Ons bezoek aan de echte huisartsenpraktijk blijft een voortdurende inspiratiebron. De wachtkamer, een apotheek, de spreekkamer, de behandelkamer, de balie. De rollen: een doktersassistente, twee huisartsen, een praktijkondersteuner, een apotheker. De assistente maakt een afspraak. Spelkaarten, wat is er aan de hand, wat doet de arts? De patiënt kiest een kaart en neemt die mee naar de spreekkamer. De kaarten hebben de kinderen na veel onderzoek: boeken, gesprekken thuis met de ouders, eigen ervaringen, zelf gemaakt. De wachtkamer. De spreekkamer. De apotheker in de apotheek. De behandelkamer. We lezen teksten over de mensen van het gezondheidscentrum,

Op bezoek in de huisartsenpost

Op bezoek in de huisartsenpost. Groep 4/5 basisschool De Korenaar, thema 2 herfst-kerstvakantie. Het hoogtepunt van dit thema is het bezoek dat we mogen brengen aan de huisartsenpost. We worden ontvangen door twee huisartsen en twee doktersassistenten. Zij leiden ons rond en demonstreren allerlei handelingen met en voor ons en beantwoorden al onze vooraf opgestelde vragen. En ook mogen we elkaar verbinden en leren we echt injecteren! Nu hebben we zoveel gezien en gehoord, en hebben we zoveel impulsen gekregen, dat we niet kunnen wachten om onze eigen huisartsenpost in te richten en daar te gaan spelen. Daarover in de volgende post meer. Hieronder nog een deel van onze vragen.  Op bezoek in de huisartsenpraktijk Wat wil je nog weten? ·         Hoeveel patiënten komen bij u op één dag? Benjamin heeft het al aan zijn vader gevraagd en hij zei: omdat de praktijk nu helemaal vol is, zie ik wel 30 patiënten op een dag! ·         Waar bewaar