Doorgaan naar hoofdcontent

Thema-afsluiting: Op safari in Afrika

Thema-afsluiting : Op safari in Afrika
Groep 3 themaperiode 4, voorjaarsvakantie - meivakantie.
Themaperiode 4 is altijd het schoolbrede thema op onze school. Dat wordt aan het einde groots afgesloten met alle ouders en kinderen 's avonds op school. Dat is geweldig spannend voor de kinderen (en toch wel wat gestress voor de juffen...alles op tijd af en klaar...?)
De kinderen worden safari-gidsen in Afrika. Ze gaan hun ouders ontvangen en meenemen op hun rondreis, startend bij het safari-informatiecentrum.
Maar natuurlijk gaan we dat eerst oefenen. Juf modelt en dan gaan de kinderen in tweetallen aan de slag.
 "Welkom in Afrika, ik ga ervoor zorgen dat u een hele fijne vakantie krijgt hier. Ik ben gids Lidewij, dat staat ook op mijn naambordje."
 "Hier kunt u lezen wat u allemaal niet moet doen op safari, er is veel gevaarlijk".
 "Maar hier kunt u lezen, wat u wel kunt doen, we wensen u een fijne tijd."
De open avond met ouders:
 En dan is het meivakantie, we ruimen alles weer op en gaan nadenken over het nieuwe thema na de vakantie!
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.