Doorgaan naar hoofdcontent
 
"Bij de Marine moet je zijn..."               week 11 in groep 3a                   Vaar je mee?

Herfstsignalering in groep 3.....pfff, het zit er op!
Gelukkig, morgen, de nieuwe week, start het spelen en werken over sint en piet. Dan is er weer meer tijd voor goede activiteiten en spel. 

Het bezoek van de opa van Max was deze week wel het hoogtepunt. Tien jaar geleden was hij nog de hoogste baas van de Koninklijke Marine.
Wat bijzonder, de kinderen (en ik) waren erg onder de indruk. Voordat hij kwam bespraken we samen wat de Marine is, en bedachten we vragen die we hem konden stellen.
Dat was nog niet gemakkelijk. Romeo zei: ik vraag gewoon alles over de onderzeeër. Romeo was er aan het begin van de week achter gekomen dat er geen ramen in een duikboot zitten. Dus, zei hij, dan ben je onder water en kan je de vissen niet eens zien. En hoe haal je adem, waar komt de lucht vandaan en hoe weet je of je de goede kant op vaart als je niets kunt zien.
 


Opa Klaver (vice-admiraal, lang leve Google) had gelukkig posters en een maquette van het fregat HM 'de 7 provinciën' meegenomen. Daar was veel op te zien!

Nadat hij afscheid nam, hebben we de tijd genomen om de posters heel goed te bestuderen. Dat riep weer nieuwe vragen op, maar ook hielp het om samen te herhalen wat opa allemaal verteld had....op verhaal komen...
Tot slot maakte elk kind een zin van het mooiste/interessantste dat hij gehoord had. En daar tekenden we ook bij. Nu hebben we onze eigen marine-wervings-poster! 


In de spelhoek in de hal ontstond ondertussen een grote boot. Als daar morgen de sint- en piet verkleedkleren in komen is het feest compleet!

Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.