Doorgaan naar hoofdcontent
 
Aan land! Schip ahoy!
 
week 12 in groep 3a:

Met een boot varen is één ding, maar als je aan land wilt gaan, hoe zorg je er dan voor dat je boot niet wegdrijft, hoe blijft je boot aan de kade liggen?
Daarvoor leren matrozen en pieten zeemansknopen. En de paalsteek is bij uitstek geschikt om je boot mee vast te leggen. Dat is interessant. We bekijken eerst in het grote 'Sinterklaas' boek van Charlotte Dematons, de bladzijde waarop je piet bezig ziet om 'Pakjesboot 12' aan de kade te leggen met een groot, lang en dik touw.
 

 
Hoe doet hij dat? Hoe maak je een paalsteek? Dat gaan we leren. Op een instructieblad kan je precies lezen hoe dat moet.
 

 
In tweetallen gaan de kinderen direct aan de slag met een stuk touw om dat te oefenen.
Ze bekijken de afbeeldingen.
 

 
Ik snap die plaatjes niet, zegt Nathalie. Je moet ook lezen wat er bij staat, roept Babs.
Hé, toch handig dat je al zoveel hebt leren lezen dat je dit begrijpt! En nu zijn vaardigheden als technisch en ruimtelijk inzicht, naast het lezen ook belangrijk. Uiteindelijk lukt het iedereen (met hulp van elkaar) de paalsteek te maken.
 
 
Solliciteren maar als matrozenpiet.
 


 
(Met dank aan Bea Pompert voor dit geweldige idee).
 
In de boekwinkel zag ik een nieuw boekje 'daar is de boot!', veel illustraties en een tekst op startniveau.

 
Gekopieerd gaan we die samen lezen. Eerst een woordveld met de meest voorkomende woorden, die lezen en oefenen we samen.
Dan nog eens instructie over: hoe lees je samen in een duo? Eerst praten over het plaatje, dan bekende woorden - bv van het woordveld - geel maken en dan om de beurt een zin lezen.
 
De kinderen die al veel verder zijn dan startniveau lezen in tweetallen een andere sint-leestekst, er zijn duo's die zelfstandig samen lezen en een groep van 6 kinderen die het boekje samen met mij lezen. In 2x lezen we samen het hele boek uit: daar ga je je competent van voelen!
 
Het spel in de grote sintboot behoeft nauwelijks aansturing, er worden pakjes in de pakjeshut gestopt, onderweg wordt het boek van de sint gelezen en er worden aantekeningen gemaakt door de sint.
 

 
 
De stuurmanpiet houdt het roer recht, op volle kracht vooruit, schip ahoy!

Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.    

Snuffelen in de boeken, snuffellezen, kleine beestjes

Snuffelen in de boeken, snuffellezen, kleine beestjes   Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie     Overal, op het plein, in de moestuin, komen we kleine beestjes tegen. We gaan zoeken in de boeken, in tweetallen kiezen we een interessant boek over kleine beestjes uit en met kleine post-it blaadjes in verschillende kleuren gaan we de informatie labellen:   En als we dan later gaan expert lezen over de kleine beestjes gebruiken we deze labels als start informatie.