Doorgaan naar hoofdcontent

week 3 groep 3 Pluk wonen expert lezen

Week 3 in groep 3.    


Nadat we vorige week n.a.v. 'Pluk vindt een huis' bezig waren met ons eigen huis, m.b.v. de foto's; onderzochten we nu m.b.v. het kijkdoosboek: 'Waar kinderen wonen', nog meer woonvormen.


We gaan expertlezen. Ieder groepje of duo wordt 'expert' van een bepaalde woonvorm.
Een groepje van 5 kinderen leest samen met mij over de woonboot. De andere kinderen werken in duo's.
Eerst maken we een woordveld van woorden die in de verschillende teksten voorkomen.
Zodat je die woorden straks naast de bekende woorden ook al kunt markeren.
Samen bekijken de kinderen de foto's uit het boek goed, praten er samen over, scannen daarna de tekst bij de foto op bekende woorden en maken die geel met de markeerstift.
Over de 'gele' woorden hoef je dan niet meer zo lang na te denken. Dat zijn begrijpend leesstrategieën die je toepast voordat je met het lezen begint.
Na het lezen wordt er mondeling verslag gedaan in de kring worden we allemaal wijzer.Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.