Doorgaan naar hoofdcontent

Woordenschat

Veel nieuwe woorden
groep 4/5 basisschool De Korenaar Apeldoorn, thema: Vlieg op!
In dit thema komen veel nieuwe woorden de klas in. We horen ze noemen tijdens onze excursie, door de experts die in de klas komen en lezen ze in onze informatieve teksten. We verzamelen de woorden op flaps die we telkens aanvullen:

Tijdens de laatste twee weken van het thema besluiten we er een abc-handboek  voor beginnende piloten op de luchtvaartschool van te maken, dat jonge piloten als lesboek / naslagwerk kunnen gebruiken.
Een abc-boek omdat één van de leerdoelen deze periode het alfabetiseringsprincipe is.
Gedurende een paar dagen gaan we op zoek naar woorden bij elke letter, zo ontstaan lijsten met woorden op alfabetische volgorde.Als de lijsten min of meer gevuld zijn, kiezen steeds 2 kinderen een woord en schrijven daarbij de betekenis van het woord.


Welk woord zullen we kiezen?Ondertussen onderzoeken we het alfabetiseringsprincipe zoals het in een woordenboek staat met onze 'nieuwe' woorden, er zijn b.v. 8 woorden die beginnen met een b. In welke volgorde komen ze in het handboek?


Daarna worden de woorden en hun betekenis getypt en wordt er een illustratie bij gemaakt. Er ontstaat een beeldwoordenboek. En voordat de woorden in het handboek geplakt worden, oefent ieder kind: welk woord met een zelfde beginletter komt het eerst en welke daarna?Tot slot het resultaat: twee prachtige handboeken van een trotse en betrokken klas. Daarmee glijden we rustig een welverdiende vakantie in.


Verder lezen?
Boek: Zoeken naar woorden, blz. 46 e.v.Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.