Doorgaan naar hoofdcontent

Vlieg op!

Vlieg op!

groep 4/5 basisschool De Korenaar Apeldoorn 
 
We zijn in de groepen 4 en 5 met een reizen-thema gestart, direct na de zomervakantie waarin bijna elk kind wel een reisje in Nederland of het buitenland gemaakt heeft. We komen er achter dat nog niet veel kinderen gevlogen hebben en kiezen daarom voor een interessant en avontuurlijk deelonderwerp dat de wereld van de meeste kinderen flink zal vergroten: het vliegtuig en de luchthaven.
We oriënteren ons dmv start-activiteiten op het onderwerp. Dat doen we door veel beeldmateriaal te bekijken en op bezoek te gaan bij vliegveld Teuge. Dat vliegveld, in de buurt van Apeldoorn, is veel in het nieuws vanwege het voornemen om de vliegroutes vanaf vliegveld Lelystad over Apeldoorn en Teuge te laten gaan. We nodigen een expert uit, een piloot die werkt bij de KLM. En we snuffelen in de boeken en bekijken de praatplaat uit het kijkdoosboek: met het vliegtuig.


 
Dat levert ons al veel informatie op, maar het roept ook nog veel meer vragen op:
 
We gaan de tekst van het boek: met het vliegtuig, ook in duo's lezen:
 
 
We maken de interessante woorden en zinnen geel en gebruiken die gedeeltes om de kern van de bladzijde in eigen woorden op te schrijven. Zo maken we een samenvatting per bladzijde, elke leesduo heeft een andere blz. uit  het boek.
 
 
 
Zo komen we al veel te weten over reizen met een vliegtuig en de luchthaven. De belangrijke woorden zijn dikgedrukt in de eigen teksten. Die gebruiken we ook op onze lijsten met nieuwe woorden, de woordenschatuitbreiding, want dat zijn er in dit thema heel veel.

Deze lijsten groeien: na elk bekeken /gelezen boek, na het bezoek aan het vliegveld, de experts die in de klas komen, etc. komen er nieuwe woorden bij.

Na het bezoek aan vliegveld Teuge:
 
in de hanger met rondleider meneer Theo


 
een vliegtuig zien starten en wegvliegen

 
startbaan, taxiën, verkeerstoren, tegen de wind in vliegen.....
 

zo klein en toch kun je er mee vliegen...
 
 

de cockpit
en het hoogtepunt: in de vlucht-simulator!!!dat geeft een enorme impuls en maakt het interessante onderwerp opeens veel concreter.
Dat merken terug op school ook, we maken een vliegtuig en een luchthaven als sociaal-culturele praktijk.
 
Dat wordt vervolgd!
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.