Doorgaan naar hoofdcontent
 We zwaaien de sint uit....!          
 
Week 15 in groep 3.                    
 
Maandag 7 dec.:
Sinterklaas op de terugreis naar Spanje, de pieten liggen op de boot uitgeteld in hun hangmatten, sint staat op de brug van de boot aan het roer en heeft voor de gezelligheid een kapitein in ruste mee gevraagd.
Tijdens de saaie, nachtelijke uren komt sint erachter dat deze kapitein niet kan lezen, hij stuurt een sms naar school en vraagt de kinderen of zij een abc-boek willen maken met woorden die de kapitein begrijpt, waarmee hij kan leren lezen.
Eerst zingen
we het abc, dat kennen de meeste kinderen al! 
 

Dan maken we gezamenlijk een lijst met woorden passend bij dit thema (woorden die de kapitein begrijpt) en woorden die voor ons nieuw waren in dit thema - onze woordenschatuitbreiding.
 In tweetallen kiezen de kinderen een woord, maken een beschrijving, typen het uit en maken tot slot een tekening bij het woord, dan worden alle woorden gerubriceerd op volgorde van het alfabet en dan binden we het boek in.
 
De woorden met de omschrijvingen komen ook in de leesmap van de kinderen, dat zorgt weer voor extra leeswerk en we bekijken daarmee ook of de uitbreiding van de woordenschat beklijft.


Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.