Doorgaan naar hoofdcontent
 
Passend aanbod?

Week 15 in groep 3
Voor één van onze kinderen is het aanbod van de letters in groep 3 te snel gegaan.
We hebben vermoedens van ernstige dyslexie (het herkennen en automatiseren van cijfers en letters verloopt veel langzamer dan 'gemiddeld') en we 'moeten' alles uit de kast halen om hem te ondersteunen.
We merkten dat hij aan de signaalwoorden die we koppelden aan de thema's, Pluk en Vaar je mee? geen houvast had.
Het is een enorm enthousiaste voetballer, hij voetbalt als 6-jarige in een F-jes team en ontving al een beker omdat hij topscorer is. Daar ligt dus een grote motivatie en dat deed ons besluiten voor hem nieuwe signaalwoorden te maken met als thema voetbal.

Daarbij een setje letters waarbij de kleuren zeggen of het om een korte, lange, tweeteken klank of een medeklinker gaat.
En we zochten in onze boekenkast alle voetbalboeken, informatie-, voorlees- en zelf-lees-boeken. Dat werd bijzonder enthousiast ontvangen, er is ook een setje kaarten/letters voor thuis. Het gaat onze topscorer met onze hulp vast lukken!


Reacties

Populaire posts van deze blog

groep 3, op reis, op safari naar Afrika, wat weet ik al, wat wil ik weten?

Op reis naar Afrika, op safari!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   We bekijken samen het boek 'De gele ballon' van Charlotte Dematons en besluiten dat we op reis gaan naar Afrika, we gaan op safari!  Eerlijk gezegd hebben wij als leerkrachten voor het safari-thema gekozen. Als leerkrachten van de groepen 3, 3/4 en 4 in de middenbouw werken we veel samen. En  een dierenthema spreekt altijd zeer tot de verbeelding van kinderen, we gaan ons richten op de grote dieren van Afrika! Als startactiviteit in de eerste week bekijken en bespreken de kinderen in tweetallen een kijkplaat over Afrika uit het boek 'De gele ballon'. Daaruit ontstaan lijsten van 'wat weet ik al? ' en 'wat wil ik weten over Afrika? '     Die vragen zijn bij wijze van vragenwand gegroepeerd rond de kijkplaat. 

groep 3, samenvatting schrijven

  Gobe heeft geluk!     Groep 3 themaperiode 4, tussen voorjaars- en meivakantie.   Telkens proberen we nieuwe informatie toe te voegen zodat de kinderen steeds beter in het Afrika-verhaal komen. We kijken filmpjes van 'Freek op safari', geweldig, ook vaak spannend!   En we lezen samen een gekopieerd prentenboek over het leven van Gobe in een Afrikaans land: 'Gobe heeft geluk'.   Na het lezen van een bladzijde maken we er gezamenlijk, mondeling een samenvatting van, dat verhaal typen we direct zodat de kinderen het groeiende verhaal mee kunnen lezen op het digibord: Zijn vader vertelt spannende verhalen over krokodillen. Zijn moeder zingt graag. Dan kun je dansen en in je handen klappen. Gobe slaapt in de hut op een rij naast zijn broers en zussen. Gobe heeft een speelgoedfietsje. Dat is geluk. Later wil Gobe graag op een echte fiets rijden. Er is geen dokter in Gobes dorp. Zijn moeder verkoopt eten op de markt

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman Groep 3 themaperiode 5, van meivakantie tot zomervakantie  Mbv het prentenboek "Kasper de tuinman" breiden we onze woordenschat uit.   In tweetallen bekijken we de plaat met al het gereedschap in de schuur van Kasper en schrijven wat we al weten.